Чилі й донині залишається основною пряністю мексиканської кухні (моле, чилі кон-карне, текс-мекс). В індійському гострому карі мелений перець чилі може становити до 45% всієї приправи. Індонезійські самбал і сатай перець чилі наділяє характерними смаками.
Чилі додають у рис, макарони, овочеві пюре, особливо в бобові страви, роздаючи їхню прісність.
Він входить до складу гострих соусів «Табаско» і «Аджика».
Спільно з гострим перцем рекомендують додавати в страви коріандр, фенхель, куркума, кардамон, які є не таким пекучим, але в поєднанні один з одним гармонійно ароматні.
У Європі чилі іноді вживають у поєднанні з молочними продуктами, так само як і в східній кухні. Наприклад, осетинська чаздоса та вузбекський курт.
Сильний пекучий смак зумовлений високим рівнем вмісту алкалоїду капсаїцину, який концентрується переважно в насінняносці (біла м'якоть) і січницях всередині плода. Природне призначення капсаїцину — це захист від патогенних організмів, у такий спосіб у разі вживання перцю чилі в їжу організм підвищується імунітет. Якщо щодня додавати трохи перцю чилі в повсякденні страви, то можна позбутися багатьох бактеріальних і вірусних інфекцій. Особливо ефективний перець чилі під час лікування нежитю та застуд.
Чилі багатий на вітамін C і низку інших необхідних для нормальної життєдіяльності людини речовин (зокрема залізом, кальцієм, фосфором, магнієм, цинком, калієм і натрієм).
Помірне вживання перцю чилі сприяє поліпшенню травлення, підвищенню апетиту, полегшує роботу печінки.
Перець чилі має також здатність викликати рясний піт, у такий спосіб остуджуючи тіло, що бажано в жаркому кліматі.
Велику популярність і далі мають перцеві пластирі, мазі та настойки, які ефективно знімають м'язовий і суглобовий біль.
Заходи безпеки та протипоказання:
Деякі сорти перцю чилі такі гострі, що можуть залишити опіки на шкірі рук, а особливо у разі потрапляння в очі або на слизову оболонку носа. Тому після роботи з перцем чилі рекомендується ретельно промивати руки або ж використовувати гумові рукавички. Небажане вживання гострого перцю у разі виразки шлунка, 12-палої кишки, виразкового коліту, гастриту з підвищеною кислотністю. Вживання перцю чилі може бути небезпечним за наявності будь-якого з перерахованих захворювань.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Індія |
Вага | 1 г |
Фасовка | Пакет |